Vernesonen og Haagdomstolen

Norge taper hvis vernesonen rundt Svalbard kommer opp for Haagdomstolen. Men det gjør den neppe, fordi de andre vil tape nesten like mye.

Det er to mulige utfall i Haag, og begge er dårlige, særlig for Norge og Russland, men neppe gode for noen.

Vernesonen oppheves

Hvis vernesonen oppheves, blir det uregulert fiske der. I beste fall blir havet fiska svart, i værste fall blir området forsynt med ny fisk fra norske og russiske soner, men i så fall vi vi fiske våre egne soner svarte.

Vernesonen underlegges Svalbardtraktaten

Så kan Norge regulere fisket, men ingen kan fordele kvotene. Det blir for eksempel fastsatt en totalkvote, og så blir fisket stoppet når kvoten er nådd. Det er ikke en effektiv måte å fiske.

Den uformelle løsningen er best

Jeg tror alle parter er enig om at norsk forvaltning er det beste, konfliktene er om fordeling av kvotene, der Haag-domstolen er en slags selvmordsbombe av et forhandlingkort. Hvis ikke vi får ei rimelig kvote, så skal vi nok ødelegge fisket for alle sammen

Gråsonen er en del av den prisen Norge betaler Russland i en hestehandel for å få praktisk russisk aksept av vernesonen. Å akseptere vernesonen formelt ville være idioti, så spiller man fra seg Haagdomstolen som forhandlingskort.

(Men jeg er ikke pragmatiker nok til å unngå kvalmen når jeg hører norske talsmenn uttale seg som om vernesonen er norskere enn Svalbard.)

Svalbardtraktaten

tags:


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/473001
hits