Industrial Dark Metal Underground

Jeg har lyst på et lydopptak av gruvetoget. 59.62789.6097 ]]>

Som fotografering er en måte å si Se der!, er vel et lydopptak å si Hør her!.

Å slamre inn i svarte fjellet i en skranglete stålvogn med millimeters avstand til fjellveggen, er en total lydopplevelse folk burde unne seg. Bare ikke for ofte - ikke uten hørselsvern.

Som fotograf er jeg ikke naiv. Kanskje romantisk, men ikke naiv. Jeg vet godt at ingen bilder er umanipulert. De er resultat av bevisste, ubevisste eller tilfeldige valg - valg av tidspunkt, motiv, blender, fokus, brennvidde osv.

Derimot er jeg naiv når det gjelder lyd. Jeg skal bare ha en objektiv gjengivelse av hvordan det lyder å sitte i dette toget, jeg. Så blir idyllen knust av mikrofonfetisjistiske utspill fra Åge Utnes, om det skal være 45 eller 60 grader mellom mikrofonene og sånt.

Uff. Egentlig visste jeg vel at helikopterne i Apocalypse Now! er sprita opp med synther.


Kommentarer:
Postet av: Åge Utnes

Tror det går bra både med mono (en mikrofon) og stereo (45-60 grader gir litt ulike effekter, det spørs hva du er ute etter).Mono er helt ok, men husk å prøve mikrofonen både i vognen, ved et vindu og utenfor vognen. Har du mik-en i vognen, vil du selvsagt få med romklangen/resonansen/ekkoet i klangrommet vogn på opptaket (og da er du jo kanskje tro mot passasjerenes opplevelser). Holder du mikrofonen inntil en flate får du et annet lydbilde enn midt i vognen. Holder du mik-en ved en bløt flate (tøy/hus o.l.) får lyden en annen karakter enn ved en hard flate (metall/brilleglass os.v.).Og slik går no' dagan ...

02.09.2004 @ 16:04
Postet av: Ugh!

Jeg vil ikke ha det på meg at jeg har knust noen idyll! Med mindre det er en sosialdemokratisk forestilling! Elle er idyll en DumDum-referanse?


Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/32987
hits